2009-09-23 00:00:00

Škola astronomije Nebo-Promina

U subotu i nedjelju 12. i 13. prosinca 2009.g. održana je škola astronomije u planinarskom domu-

 

  Gost profesor je bio iz Zagreba koji je ponudio program rada.... (citat)......"Poštovani, prognoza za subotu večer i noć je u ovom trenutku - vedro i burno. Temperatura po noći ispod 0.
 
Burno vrijeme, iako osigurava vrlo dobru transparentnost neba s druge strane uzrokuje vrlo jako titranje atmosfere, tako da će promatranje planeta biti otežano.
Ja se u svakom slučaju spremam za Split, pa kod vas.
Jedino mi je problem što u Split idem s djecom, pa u slučaju da najave veće prometne probleme na putu prema jugu može se dogoditi da se ne uputim. Ne mogu djecu voditi na rizičan put.
Nadam se ipak da će biti sve OK. Pokušao bih pripremiti i neku prezentaciju koju bi mogli održati u subotu oko 15.00 - prije mraka. Onda postavljanje teleskopa, pa sa promatranjem možemo krenuti već oko 17-17:30. te rano ujutro 13.12.2009.g.
 
Pozdrav,
.......citiram Beronov post na zvjezdarnica forumu!..."Ostatak neba je zato izgledao odlično, a malo prema jugozapadu se kočoperio Jupiter.
S njim smo i krenuli. U zavjetrini, CG5 je uspješno nosio moju Nyxie (C8N). Ali opet, planeti i bura ne idu zajedno. Jupiter je ključao, a njegovi pojasevi su bili nevidljivi (sreća da su ih prije vidjeli u Stellariumu ). Svejedno pogled na svijetli disk i prateće satelite izazivao je pokoji uzdah.

Mladići i odrasli su krenuli u toplinu doma, a ja u potragu za drugim objektom. Maglice su se pokazale puno zahvalnijima za promatranje po buri. Tako smo naizmjence s grijanjem u domu promatrali Prstenastu maglicu u Liri (M57), Albireo, Andromedu (M31) s pratećim galaksijama (M32 i M110), Double Cluster, Vlašiće (M45), Polako se podizao i Orion pa smo dobro osmotrili Veliku Orionovu maglicu koja je izazvala i najviše oduševljenja (M42). Uz zamolbu djece okrenuo sam teleskop i prema sjajnom Siriusu. Interesirao ih je pogled na jednu od nama bližih zvijezda. I svaki ovaj pogled je išao uz priču o toj skupini objekata, uz odgovore na brojna pitanja od toga što će se dogoditi kada se sudare dvije galaksije, do pitanja o vanzemaljskim civilizacijama…
Meni je vrijeme naprosto letjelo, a nadam se i ostalim promatračima. Završili smo s još nekoliko sjajnijih otvorenih skupova: M41, M50 i M35

Dvije „sitnice“ sam zaboravio spomenuti. Božanski spremljeni grah sa kobasicama i pancetom, pečeno carsko meso i Geminide ;-).
Da,   G e m i n i d e! Na Promini su se vidjeli, pa opet, pa opet, pa opet, opet, opet…

Negdje oko ponoći tijekom nekih 10-tak sekundi su se vidjela 3 meteora. od trenutka kad smo prestali s promatranjem ostalih objekata, zajedno s par najupornijuh momaka vidjeli smo ih još 25. Pred kraj sam postavio i kameru na teleskop, te pokušao uloviti meteore u prelasku preko Oriona, ali zaista bez sreće. Tri su prošla u području snimanja, ali točno u periodu između okidanja. Svejedno, događaj za pamćenje. Nešto me iznutra gonilo da iznesem vreću za spavanje i nastavim s promatranjem ležeći, ali hladnoća mi se počela probijati do tabana.
Raspremio sam opremu, vratio se u dom, a vesela skupina planinara odvratila me od sna. Na mjestu najbližem kaminu nazdravio sam pivom te smo uz lelujave odbljeske vatre razgovarali o zvijezdama, domu u čije održavanje ulažu puno truda, Promini koja im je svima duboko u srcima, a i meni.

Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog Drniš