2019-10-27 17:12:19

Tjedan jabuka (22.10. - 24.10.)

JABUKA JE KRALJICA VOĆA.

″Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!″, poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Jabuka je toliko posebna da ima svoj dan.

 

Dana 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1 B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem, i ugljikohidratima. Učenici 1.c i 2.c razreda sa svojim učiteljicama Ivanom Galić i Anom Mrđen obilježili su Tjedan jabuka uz štafetne igre gdje su učenici nosili jabuke u kuhačama i na čelu u paru; to je učenicima bilo jako zabavno. Uz to su učenici pisali stare recepte od jabuka, donijeli kolače i savijaču od jabuka, pravili prirodni sok i jeli razne vrste jabuka.

 

JABUKA JE KORISNA ZA:

zdrav san grlobolju opekline pretilost očuvanje zubi svjež dah

 

JESTE LI ZNALI?

Jabuka pripada porodici ruža Jabuka se bere uglavnom ručno Jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje Drvo jabuke može rađati i do 100 godina Najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg Danas ima preko 8 000 sorti jabuka Jabuka čisti zube Najspominjanije voće u literaturi Podcijenjeno, dragocjeno voće

 

Kako smo proveli Tjedan jabuka možete pogledati u galeriji slika.

Sretan vam Svjetski dan jabuka!

Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog Drniš