2019-04-30 10:53:00

Mala hrvatska bajkaonica

Bajka je jedan od najstarijih oblika usmenoga narodnog stvaralaštva koja je oduvijek poticala razvoj dječje mašte i kreativnosti.

U PŠ Oklaj učenici 2. razreda sudjelovali su u čitanju hrvatskih narodnih bajki u školskoj knjižnici. Cilj ove aktivnosti bio je kod učenika razvijati čitalačku pismenost te ih upoznati s jezičnom baštinom hrvatskog naroda. Svaka aktivnost sastojala se od  čitanja bajke te razgovora o pročitanom kako bismo učenike potaknuli na slobodnije izražavanje vlastitog dojma. Nakon razgovora o pročitanom učenicima su bajke poslužile kao inspiracija za kreativno i stvaralačko izražavanje.

Proždrlica je prva bajka koju smo čitali. Bajka je to o djevojci koja je jako mnogo jela i beskrajno uživala u svim vrstama hrane, ali srećom to se nije odražavalo na njezinu figuru. Zahvaljujući pojedenim komadima slanine (jer su izazvali majčin bijes i dreku), te susjedi dobra srca, Proždrlica je postala kraljevićeva žena.

Učenici su nakon obrade bajke izradili plakat o Proždrlici i ukusnoj hranu koju je voljela jesti.

Sljedeća bajka koju smo čitali bila je Pjetlićeva družina. Bajka govori o jednom pjetliću kojem je dosadio život u seoskom dvorištu pa je odlučio krenuti na putovanje. Na tom putu upoznaje razne životinje koje mu se pridružuju u zajedničkoj avanturi.

Nakon razgovora o pročitanoj bajci, učenici su od plastičnih žlica, vate i kolaža izrađivali pjetlića i njegovu družinu.

Zadnju smo čitali Žabicu djevojku. Priča o djevojci-žabici koja postaje kraljevnom nakon što se u nju zaljubi kraljević koji je toliko očaran njenim glasom da ga ne smeta ni to što djevojka ima obličje žabe.

Nakon usmene i pismene obrade bajke imali smo malu origami radionicu. Na samom početku radionice učenici su naučili što je to origami te su im pokazani različiti likovi napravljeni u tehnici origamija. Učenicima je pročitana bajka poslužila kao inspiracija pa smo od origamija izrađivali žabicu-djevojku.

 


Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog Drniš