preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog Drniš

Login
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa (mala)
Moj uspjeh na kraju godine mogao bi biti:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2018.

Ukupno: 64802

JELOVNIK ZA VELJAČU

INFORMATIČKI KUTAK

Provjerite dostupnost određene
knjige u vašim školskim
knjižnicama putem mrežnog kataloga
 
EDUTORIJ

Edutorij je repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja koji omogućuje objavu, pristup, pohranu i razmjenu digitalnih obrazovnih sadržaja.

 

Kako zaštititi djecu na Internetu

ON-Line lektire za OŠ

Za prijavu potrebno je imati AAI@edu korisničko ime i lozinku. (Informacije možete dobiti u tajništvu škole)

Za prijavu potrebno je imati AAI@edu korisničko ime i lozinku. (Informacije možete dobiti u tajništvu škole)

Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mala hrvatska bajkaonica
Autor: Antoaneta Raspudić, 30. 4. 2019.

Bajka je jedan od najstarijih oblika usmenoga narodnog stvaralaštva koja je oduvijek poticala razvoj dječje mašte i kreativnosti.


U PŠ Oklaj učenici 2. razreda sudjelovali su u čitanju hrvatskih narodnih bajki u školskoj knjižnici. Cilj ove aktivnosti bio je kod učenika razvijati čitalačku pismenost te ih upoznati s jezičnom baštinom hrvatskog naroda. Svaka aktivnost sastojala se od  čitanja bajke te razgovora o pročitanom kako bismo učenike potaknuli na slobodnije izražavanje vlastitog dojma. Nakon razgovora o pročitanom učenicima su bajke poslužile kao inspiracija za kreativno i stvaralačko izražavanje.

Proždrlica je prva bajka koju smo čitali. Bajka je to o djevojci koja je jako mnogo jela i beskrajno uživala u svim vrstama hrane, ali srećom to se nije odražavalo na njezinu figuru. Zahvaljujući pojedenim komadima slanine (jer su izazvali majčin bijes i dreku), te susjedi dobra srca, Proždrlica je postala kraljevićeva žena.

Učenici su nakon obrade bajke izradili plakat o Proždrlici i ukusnoj hranu koju je voljela jesti.

Sljedeća bajka koju smo čitali bila je Pjetlićeva družina. Bajka govori o jednom pjetliću kojem je dosadio život u seoskom dvorištu pa je odlučio krenuti na putovanje. Na tom putu upoznaje razne životinje koje mu se pridružuju u zajedničkoj avanturi.

Nakon razgovora o pročitanoj bajci, učenici su od plastičnih žlica, vate i kolaža izrađivali pjetlića i njegovu družinu.

Zadnju smo čitali Žabicu djevojku. Priča o djevojci-žabici koja postaje kraljevnom nakon što se u nju zaljubi kraljević koji je toliko očaran njenim glasom da ga ne smeta ni to što djevojka ima obličje žabe.

Nakon usmene i pismene obrade bajke imali smo malu origami radionicu. Na samom početku radionice učenici su naučili što je to origami te su im pokazani različiti likovi napravljeni u tehnici origamija. Učenicima je pročitana bajka poslužila kao inspiracija pa smo od origamija izrađivali žabicu-djevojku. smiley

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju