preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog Drniš

Login
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa (mala)
Moj uspjeh na kraju godine mogao bi biti:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2018.

Ukupno: 54430

ŠK.KALENDAR 2019/2020

JELOVNIK ZA VELJAČU

INFORMATIČKI KUTAK

Provjerite dostupnost određene
knjige u vašim školskim
knjižnicama putem mrežnog kataloga
 
EDUTORIJ

Edutorij je repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja koji omogućuje objavu, pristup, pohranu i razmjenu digitalnih obrazovnih sadržaja.

 

Kako zaštititi djecu na Internetu

ON-Line lektire za OŠ

Za prijavu potrebno je imati AAI@edu korisničko ime i lozinku. (Informacije možete dobiti u tajništvu škole)

Za prijavu potrebno je imati AAI@edu korisničko ime i lozinku. (Informacije možete dobiti u tajništvu škole)

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sjećanje na Vukovar
Autor: Nikolina Andabaka, 18. 11. 2016.

"Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi."

                                                                   Siniša Glavašević

Danas je diljem naše predivne domovine obilježen dan prožet mnoštvom emocija, dan u kojem su svima misli bile usmjereno prema Vukovaru i Škabrnji, prema simbolima slobode i zajedništva.

 


Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Danas je jedan od onih dana kada nitko od nas nije u stanju dovoljno dobro izraziti i pokazati koliko je ljubavi i ponosa usmjereno prema svim onima koji su dali živote da bi mi danas živjeli u maloj, ali slobodnoj i posebnoj državi.

Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.

I učenici naše škole bili su ponosni sudionici ovog posebnog dana. Povijest nas uči da ovakve važne događaje moramo prenositi  mlađim naraštajima i učiti ih ne samo  o tome zašto se obilježava današnji dan i što se toliko važno zbilo, učimo ih o važnijim stvarima, učimo ih o ljubavi, o zajedništvu i oprostu.

Iz svakog crteža vodotornja, golubice i napisane poruke krije se velika želja naših učenika da pokažu zahvalnost za za sve one koji više nisu s nama, a zbog kojih smo mi tu.

 

U miru, tišini i dostojanstvu učenici od prvog do četvrtog razreda su se zajedno sa svojim učiteljicama te svećenicima Fra Petrom Teskerom, fra Stipom Matićem i časnom sestrom Klarom Pavlović okupili ispred crkve Gospe od Ružarija. Misli i molitve su bile usmjerene prema Vukovaru i Škabrnji, prema herojima naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svijeće koje su zapalili  i molitva za sve one koji su dali život za našu slobodnu Hrvatsku su vjera u slobodu, u mir, u zajedništvo i u nadu da se ovakve strahote nikada neće ponoviti.

 

Riječ hvala je možda malo, ali najbolje ćemo zahvaliti našim herojima ako dostojanstveno čuvamo uspomenu na njih, a prije svega ako živimo i svjedočimo u ljubavi, zajedništvu, miru, oprostu, suosjećanju i bezuvjetnom pomaganju.

 

"Zato, ako je u vama ima, ne štedite je. Podijelite, dajte djelić svoje ljubavi prvome do sebe i bit će manje neprijatelja. Za početak dovoljno je i to."

Siniša Glavašević

Hvala!

Foto: Ana Mrđen

Tekst: Nikolina Andabaka

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju