preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog Drniš

Login
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa (mala)
Moj uspjeh na kraju godine mogao bi biti:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2018.

Ukupno: 53852

ŠK.KALENDAR 2019/2020

JELOVNIK ZA VELJAČU

INFORMATIČKI KUTAK

Provjerite dostupnost određene
knjige u vašim školskim
knjižnicama putem mrežnog kataloga
 
EDUTORIJ

Edutorij je repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja koji omogućuje objavu, pristup, pohranu i razmjenu digitalnih obrazovnih sadržaja.

 

Kako zaštititi djecu na Internetu

ON-Line lektire za OŠ

Za prijavu potrebno je imati AAI@edu korisničko ime i lozinku. (Informacije možete dobiti u tajništvu škole)

Za prijavu potrebno je imati AAI@edu korisničko ime i lozinku. (Informacije možete dobiti u tajništvu škole)

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Perković 13.03.2010 - 5 teleskopa, dva fotoaprata i vedro nebo
Autor: Josip Kontić, 16. 3. 2010.

Toni Perković iz Splita organizirao je astro druženje u Perkoviću - dvorištu očeve rodne kuće


Ovo je preliminarni report, bez opisa objekata. Cila priča, s objektima, je i na Deepskypediji.

U subotu smo se u Perkoviću (moja vikendica) okupili Igor, Toni, Tomo, Dino, Miro, prof. Jozo Kontić iz Drniša (fizika, informatika, OŠ) i ja. Moj otac je bia logistička podrška za kamin i gradele. Peklo se meso i kumpiri u lugu s malo domaćeg (bračkog) maslinovog ulja.

Igor i ja smo došli dosta ranije, oko 17h, Miro malo kasnije, Tomo, Toni i Dino tek oko 19.15 (grrr!), a prof Kontić još malo kasnije. Astronomski sumrak je završia u 19.30, iza toga je bila prava noć.

Od opreme, imali smo moj dobson 200mm F/5, Lukricu (120mm/1000 mm Konus refraktor), dvogled 25x100, Miro je donia svoj refraktor, a Jozo isto neku jaču beštiju.

Od dodatne opreme, ponili smo UHC filter, oko 7 litara piva, sokove, 16 čevapa, 4 svinjska kotleta, paket purećih medaljona, 60 deka kobase za roštilj (ona šta se mota), a Jozo je donia domaće pancete i 2 litre domaćeg merlota. I pečenu kokoš.

Počeli smo promatrat oko 20.15, a onda sam ja iša stavljat deke na višalice, da blokiram svitlo od susida, 100 m dalje. Deka je rješila problem. Drugi put donosim platnena krila 2m x 3m koja sam kupia u Bricostore-a. Ovaj put sam ih zaboravia donit.

Za to vrime, Toni je namišta Lukricu za smimanje, a Miro je pokaziva prof. Kontiću kako rukovat s teleskopom. Jozo je posli montira i svoj teleskop, više ne znam koji je bia, ali je neka crna zvijer.

A onda došla večera. Ja sam taman uspia ne vidit NGC 2259 (kod Rosette), kad ono "večeraaaaa". Ajde, dobro. Bilo je oko 20.45h.

A dok smo mi večerali i popričali, došlo je skoro 10 uri i ja sam iša vani nastavit po planu.

Nekima koji sa mnom češće promatraju su poznati moji problemi sa planiranjem promatranja. Ja bi uglavnom isplanira 150 objekata, po 3 minute za svaki i onda bi nakon pola sata greba po horizontu i vika "zaustavite Zemlju" (mislim na rotaciju). Ovaj put sam bia pametniji pa sam isplanira po 8 objekata na sat i to u 3 dijela - Jednorog (na jugu u 20h), Sekstant (22h) i Berenikina kosa (ponoć). I ništa nije bilo previše južno. Ionako prerijetko promatram, pa dok meni ponestane objekata na sjevernoj polutci ... ima vrimena do toga. Bolje da se ja za sada držim na većoj visini.

Kad mi je propa Jednorog, u 22h sam sam okrenua stranicu i počea sa planom B.

Tad se počela skupljat vlaga pa smo stvari rješavali fenom. E, zato je dobro ić promarat na vikendicu, jer ima struje. Ko bi nam u brdu da fen? :-/

Prvo sam izmiria graničnu magnitudu. Bila je oko 5.7, ali s obzirom da sam tek bia izaša vani (3 minute prije) i da sam popia oko po litre pive, tribalo bi uračunat neki faktor korekcije, pa ajmo reć da je bilo 5.9 do 6.0.

Onda sam, između 21.45 h i 23.00 h, pogleda nekih 6-7 galaksija u Sekstantu i Vodenoj Zmiji. Posebno mi se svidia par NGC 3166 i NGC 3169 koje sam promatra 6.5. 2005 sa dvogledom 25x100.

Mislia sam pogledat još desetak objekata, ali je tribalo star-hoppat po 3-4 stupnja između, pa mi se više nije dalo. Starhopp-anje u blizini galaktičkog pola (najdalje od Ml. puta šta može bit) zna malo ubit čovika u pojam. Pogotovo ako su galaksije svijetlije od 12 mag. međusobno udaljene po 3-4 stupnja.

Tija sam okrenit prema Djevici i B. kosi, ali su bili još prenisko, a i iznad Kaštela i Splita. Oko 23h mi je postalo zima, pa sam se malo sklonia  u kuću, dok se Virgo cluster ne popenje na pravo mjesto.

U kući smo ostali dosta, a ja sam opet izaša tek oko ponoći. Fenom sam osušia objektiv od dobsona i slika je bila OK, Regulus napokon više nije pokaziva oblik karakterističan za kukca koji je nastrada na šoferšajbi (problem uočen prije odlaska u kuću u 23h). Ostali "promatrači" su uglavnom bili doma, oko kamina, a Toni je povremeno izlazia pomaknit teleskop i slikat sljedeći objekt. Stvarno zahtjevan hobi, nema šta.

U svakom slučaju, ovaj dio promatranja iza ponoći mi je bia najbolji. Pogleda sam 17 objekata u jedva uru vrijema, a još 3 nisam uspia vidit, iako sam ih nacilja. Pokria sam zapadni dio B. kose, šta obuhvaća nebo oko M 85, M 98, M 99 i M 100 te još NGC 4032, u samom SZ kutu moje karte. Sutradan sam pogleda šta je bilo viđeno i čini mi se da sam počistia sve do magnitude 11.7 ili 11.8. Posebno mi se, od novih objekata, svidia par NGC 4340 i NGC 4350. Ža mi je šta sam propustia potražit kuglasti skup NGC 4147. Taman mi je bia na star-hopp ruti od M 98 do NGC 4032, ali na karti je neka zvijezda bila kod objekta, pa mi je u mraku to promaklo.

Oko 1 ure mi je već bilo dosta zima, pa sam se skupiu u kuću. Mislim da niko nije promatra iza mene.

Ostali smo budni do iza 2 ure.

Sutradan ujutro sam šeta po vrtlu i planira postavljanje sjenila (platna dimenzija 2m x 3m). Dogovoria sam s ocem kud će ić koji stup i kako ću rastegnit žicu poviše kupusa, tako da na nju mogu obisit platna koja sam nedavno kupia . Kad to riješim, ne samo da ću zaklonit lampe koje će se uskoro postavit malo dalje niz ulicu nego mi neće smetat ni svitla od želj. stanice, radi kojih sam do sad izbjegava promatrat iz donjeg dijela vrtla.

Postavljanje sjenila na gornji dio vrtla će ić malo teže jer je teren na kojem se nalaze svitla koja mi smetaju malo povišen u odnosu na kuću, pa ne znam kako da se od toga obranim. Uz to, gornji dio vrtla ima malo manje potencijala za rastezanje žica i višanje sjenila jer je gore samo voće i povrće, a nema rešetke za lozu ko dole.

Nešto ćemo već smislit. Uzea sam mire za stupove, pa ću nešto napravit, možda već ovaj tjedan. Ako i ne sredim sjenilo za cili vrtal, onda ćemo se ubuduće držat donjeg dila, koji je dovoljno prostran za 4-5 teleskopa.

S obzirom da smo prvi dio večeri uglavnom proveli u kući, a tek posli smo išli promatrat, donia sam kućni red za ubuduće:

1. Kad završi nautički sumrak (sunce na -12°), gasi se svitlo i vani i u kući. Ako netko zakasni ili ne stigne montirat teleskop, neka ga montira u kući i to u hodniku, a vrtal nek nađe eho-lokacijom ili GPS-om.

2. Nema večeravanja kad padne mrak. Ako je kome do fešte, onda ćemo doć 4 ure prije mraka, nešto ispeć, odmorit se i tek onda ić promatrat.

3. Nema nikakvog paljenja svitla u kući. Ako triba, stavit ćemo kakvu malu lampu od 25W na kabel i obisit je tamo di ne tuče direktno u škure od vrata.

Ako se držimo reda, možemo i proćakulat i promatrat, ali nema smisla da mrak padne u 7 i po , a da ja prve objekte vidim u 10 uri. A da se u 11 uri sakrijem u kuću od zime.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju